" Ultrason Nedir ? - Prof.Dr Şerife ULUSAN

Ultrason Nedir ?

ULTRASON

Ultrason Nedir?

Ultrason, ultrasonik ses dalgalarını kullanarak iç organları, meme, eklemler gibi yumuşak dokuları ve hamilelerde bebeğin görüntülenmesini sağlayan bir yöntemdir. Ultrasonun biyolojik dokulara bilinen bir zararı bulunmamaktadır.

Ultrasonu Kim Yapar?

Radyoloji uzmanı yapar. Radyoloji uzmanlığı tıp fakültesinden mezun olduktan sonra TUS (tıpta uzmanlık sınavı) sınavını ilk sıralarda yüksek puanlar alarak kazanan doktorların tercihidir ve eğitimleri 5 yıl sürer.  Ultrasonu kullanan başka uzmanlık dalları olsa da hiçbirinde ayrıca bir radyoloji eğitimi bulunmamaktadır. Radyoloji uzmanları pratik eğitimlerinin yanı sıra üst düzey ultrason fizik bilgisine de sahiptir. Bu nedenle ultrason değerlendirmeleri çok daha güvenilir olacaktır.

Ultrason Için Aç Karna Olmak Gerekir Mi?

Karın içi organların gösterilmesi hedefleniyorsa hastanın aç olması ve idrar kesesi de değerlendirmeye alınacak ise mutlaka idrara sıkışık olması istenir.  Yaklaşık 6 saatlik açlık yeterli olup gerekli hallerde hastaya randevu verilebilir. Meme, tiroit gibi yumuşak dokuların değerlendirilmesinde ön hazırlık gerekmez.

Ultrason Nasıl Yapılır?

Hastanın cildine sürülen jel sonrasında ultrasonun prob adı verilen ve hastanın vücuduna temas eden parçasının yardımıyla iç organlar ve dokular gösterilebilir.

Ultrason Çekilirken Nelere Dikkat Edilir?

Ultrasonun çekimine başlanmadan önce radyoloji uzmanı tarafından görüntülenecek bölgenin tamamı şeffaf ultrason jeli ile kaplanır. Bu jel sağlık açısından herhangi bir olumsuz etki oluşturmayan ve sadece bölgenin kayganlaştırılması ve ses dalgalarının iletiminin kolaylaşmasını sağlayan bir maddedir. Su bazlı olması nedeniyle işlem sonrasında su yardımı ile kolaylıkla temizlenebilir. İşlem öncesi hazırlıklar tamamlandıktan ve hastaya gereken bilgiler verildikten sonra ultrason cihazının prob kısmı görüntülenecek bölgenin üzerinde gezdirilerek görüntüler monitörden takip edilir. Görüntüleme sırasında bazı bölgelerde daha iyi ve net bir görüntü elde etmek amacıyla radyolog probu cilde bir miktar bastırabilir. Bu normal bir durumdur ve herhangi bir zararı yoktur. Görüntüleme işlemi tamamlandıktan sonra elde edilen görüntülerden bazı çıktılar alınır ve işleme ilişkin bir rapor düzenlenir. Bu rapor ultrasonu isteyen tıbbi birime gönderilir.

Gebelerde Ayrıntılı Ultrason Zamanlaması

Tüm gebelik boyunca en az iki defa yapılmalıdır. İlk tarama birinci üç ayda olup 11. Haftada diğeri ise 18-24 haftalar arasında yapılmalıdır. Gerekli görüldüğü takdirde ayrıntılı taramaların sayısı arttırılabilir. İlk 11. Haftada yapılan taramada fetüs ense kalınlığı ölçümü yapılır ve 3 mm üzerinde olması durumunda bebekte trizomi 21 (Down sendromu) gibi genetik anormalliklerin olabileceği düşünülerek kromozom analizleri yapılır. Ayrıca ilk taramada fetusun yaşayıp yaşamadığının belirlenmesi, gebelik büyüklüğünün kesin olarak hesaplanması, belirgin fetal anomalilerin erken tanısı yapılır. Çoğul gebeliğin tanısı, her bir fetüsün amnion ve koryon yapısının ortaya konması 11–13 haftalar arasında yapılır. İkinci önemli değerlendirme 18-24 haftalar arasında olup bebeğin kafa kemiklerinden başlayarak ayak parmaklarına değin organların tek tek gösterilmesidir. Gebelerde ayrıntılı organ değerlendirme süresi hiç sorunu olmayan sağlıklı bir bebekte eğer annede çok kilolu değil ise 30-40 dakikada biter ancak duruma göre inceleme bir saati de geçebilir. Ayrıntılı organ taramasının fiyatı hakkında direkt watsup/telefon hattımızdan bilgi alabilirsiniz.

Gebelikte 3D Ve 4D Ultrason

Ultrason cihazlarına eklenen softwareler ile normalde elde edilen 2 boyutlu ultrason görüntülerinin 3 ve 4 boyutlu görüntü haline getirilmesi işlemidir. Bu donanım özellikle yeni jenerasyon cihazlarda mevcuttur. Burada amaç anne ve babaya doğacak bebekleri için bir ön görüntü verebilmektir.

Ultrasonun Yan Etkileri ve Riskleri Nelerdir?

Her radyasyon içeren madde ve araç gereç gibi ultrason cihazların da elbette taşıdığı riskler mevcuttur. Özellikle de hamilelikte düşük ya da kanama gibi ağır sorunlara yol açmaz. Ancak ufak tefek kas ağrılarına yol açabilir. Tamamen profesyonel bir şekilde yapılan çekimler sayesine hiçbir problem gözetilmez. Bir problem anında ise doktorlar derhal gereken uyarıları hastalarına iletirler. Ultrason çekimleri oldukça pratik bir şekilde yapılarak hastalara çekimler ve raporlar iletilir.

Her tür ultrason fiyatları için lütfen bizimle irtibata geçiniz.

Leave feedback about this

  • Rating
X