EMAR (MR) ÖNEMİ
Emar (MR) yani Manyetik Rezonans Görüntüleme (MRG), vücutta ayrıntılı resimler oluşturmak için güçlü mıknatıslar, radyo dalgaları ve bilgisayarın kullanıldığı bir testtir. Emar sıklıkla hastalıkları teşhis etmek veya tedaviye verilen yanıtı takip etmek için kullanılır. Röntgen filmleri ve bilgisayarlı tomografi (BT) taramalarının aksine MR sağlığa zararlı iyonlaştırıcı radyasyon kullanmaz. Taranan alanın boyutuna ve çekilen görüntü sayısına bağlı olarak 15 ila 90 dakika süren ağrısız bir işlemdir.
Güçlü manyetik alan içinde radyo dalgaları kullanılarak belirli anatomik yapıları, diğer yapılardan net olarak ayırt etmek, sağlıklı ve hastalıklı dokular arasındaki farklılıkları saptamak ve tanımlamak için kullanılan bir tıbbi tekniktir.
RADYOLOJİNİN ÖNEMİ
Radyoloji, bazı hastalıkları tespit etmek adına vücudun içinde görüntülenmesini sağlayan tıpta önemli bir uzmanlık alanıdır. Çeşitli hastalık ve yaralanmalarda geniş kapsamlı bir tanı konulması için Radyoloji bölümünde bulunan cihazların kullanılması gerekir. Radyoloji bölümünde yapılan tespit ve incelemelerin sonucu uzman doktorlar tarafından değerlendirilir. Hastanelerde radyolojik muayene yapılan ve görüntüleme cihazlarının bulunduğu alana Radyoloji bölümü denilmektedir. Kanser başta olmak üzere pek çok hastalığın detaylı incelenmesi için Radyoloji bölümünden yararlanmak gerekir. Aynı zamanda hamilelik takiplerinde de Radyoloji önemli rol oynar.
KANSERDE RADYOLOJİNİN ÖNEMİ
Görüntüleme yöntemlerinde doğru uygulama ve yorumlama; tanı konulması, ameliyat kararı, kemoterapi-ışın tedavi sürecini belirlemede oldukça önemlidir. Bundan ötürü radyologlara büyük sorumluluk düşer.
Tanı ve evrelemede tomografi, MR (emar) ve PET-CT günümüzde kullanılan yöntemlerdir. Hastanın ihtiyacına göre doktor radyolojik tetkikleri öncelik sırasına göre ve bazen bunların hepsini ister. Önemli olan hastanın tüm klinik ve labarutuvar bilgilerinin, sağlık hikayesinin ve eski-yeni tetkiklerinin radyoloji uzmanınca ayrıntılı bir şekilde yorumlanmasıdır.
Çoğu kere radyoloji raporları iş yükü büyük hastanelerde hastanın bilgilerine sahip olmadan gereken zaman verilemeden yapılmaktadır. Bu çalışma koşullarında gözden kaçan durumların olma ihtimaliyle,hastalar için hayati önem taşıyabilecek detayları ikinci bakışla (second look) saptayabilmek hastanın menfaatine olmaktadır.
Görüntülemenin Kalitesi Değişkenlik Gösterir Mi?
Filmin kalitesi birkaç şeye bağlıdır:
Kullanılan cihaz kaliteli(modern) olmalı
Radyoaktif madde ve ilaçların dozu doğru ayarlanmalı
Filmi çeken teknik ekibin bilgi ve becerisi yüksek seviyede olmalı
Leave feedback about this